Pierogi smażone z ciasta półkruchego z pysznym farszem z mięsa mielonego. Pierogi są pyszne zarówno na ciepło, ale super smakują i na zimno i łatwo zabrać je ze sobą do szkoły, do pracy, na piknik czy na imprezę ; )
60 min
Składniki:
Ciasto:
0,5 szklanki maki typ 500
0,5 szklanki mąki tortowej
Szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki śmietany
Farsz:
250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
½ puszki pomidorów
1 ząbek czosnku
½ cebuli
½ papryczki chilli
sól, pieprz
dodatkowo
olej do smażenia
śmietana 18% lub jogurt naturalny
Kruche pierożki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, na środku robimy wgłębienie w które wbijamy żółtko, wlewamy oliwę i śmietanę i zagniatamy elastyczne , gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy minimum na 30 minut na bok aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinie oliwy przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa co potrwa max 15 minut. Kiedy mięso będzie już zarumienione dodajemy 3 szklanki wody i pól puszki pomidorów – dusimy tak długo aż cała woda odparuje a sos stanie się bardzo gęsty ( u mnie trwało to 20 minut ). Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy ciasto jak tradycyjne pierogi.
W rondlu, na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim pierogi po około 4 minut z każdej strony lub do momentu kiedy pierogi nabiorą pięknego złotego koloru. Usmażone pierogi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pierożki serwujemy z kwaśną śmietaną jogurtem lub np. sosem czosnkowym ; )
Komentarze