Kruche paszteciki z tuńczykiem

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione paszteciki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:

    300 g krupczatki,
    2 duże jajka,
    150 g zimnego masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

    jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

    nadzienie:

    2 puszki tuńczyka (w ładnych, dużych kawałkach),
    czerwona cebula,
    dwie gałązki selera naciowego,
    czerwona papryka,
    kilka łyżek kremowego serka (typu Almette, Philadelphia),
    opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny,
    3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kruche paszteciki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Nadzienie: odsączonego tuńczyka połączyć z drobno posiekanymi warzywami, serkiem, skórką z cytryny i natką. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować