Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Super przekąska, która niesamowicie wciąga. Świetnie smakują same, z różnymi dipami czy nawet barszczem. Jeśli nie lubicie kminku - doprawcie je na swój smak. Dla mnie ta wersja smakuje najlepiej!

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 150g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
    150g smalcu
    1 jajko
    250g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki kminku
    1/3-1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1 jajko lub białko
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paluszki

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę/maszynkę (gorące podusiłam tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasto. 2. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodać sól, smalec, jajko, kminek oraz ziemniaki.
    Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników.
    Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć w folię aluminiową (lub spożywczą) i schować do lodówki na około 2-3 godziny.
  • image-1op2iiv 3. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (czym cieńsze tym lepiej).
    Paluszki ułożyć na blasze do pieczenie, posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Dodatkowo na paluszkach porobiłam nacięcia i lekko posoliłam.)
    Piec 12-17 minut (w zależności od grubości) w 200 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) na złoty kolor.

Porady

Ciasto można doprawić według własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować