Kruche półksiężyce

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Doskonała przyjemność dla wielbicieli kruchych ciasteczek. Moi bliscy je uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
    1/2 kilograma białego sera półtłustego
    2 kostki margaryny
    jajko
    cukier
    4-5 sztuk jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, ser i margarynę zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wkładamy je na kilka minut do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Jajko roztrzepujemy. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier.
  • Gotowe ciasteczka 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, następnie wykrawamy szklanką kółeczka. Kładziemy do środka plasterek jabłka i składamy tak jak pierogi. Ciastko zamaczamy z jednej strony w jajku a następnie w cukrze. Układamy je na blasze wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy na złoty kolor w uprzednio nagrzanym piekarniku ( ok. 200 stopni).

Porady

Ciasteczka znakomicie smakują także z wiśnią. Do wykrawania ciasteczek używam też kufla od piwa wówczas ciasteczka będą większe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować