Kruche półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, ser i margarynę zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wkładamy je na kilka minut do lodówki.
2.Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Jajko roztrzepujemy. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier.
3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, następnie wykrawamy szklanką kółeczka. Kładziemy do środka plasterek jabłka i składamy tak jak pierogi. Ciastko zamaczamy z jednej strony w jajku a następnie w cukrze. Układamy je na blasze wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy na złoty kolor w uprzednio nagrzanym piekarniku ( ok. 200 stopni).
Porady
Ciasteczka znakomicie smakują także z wiśnią.
Do wykrawania ciasteczek używam też kufla od piwa wówczas ciasteczka będą większe.
Komentarze