Kruche ślimaczki z dżemem

0 (0 ocen)

Kruche , maślane ciasteczka do przygotowania w parę chwil :)

Składniki:

  • 250 g. margaryny ( 1 kostka)
    500 g mąki pszennej
    200 g cukru pudru
    2 żółtka
    dżem truskawkowy ( około 2 łyżek)

    folia spożywcza
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ślimaczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki by zmiękła. Dodajemy mąkę , cukier puder oraz żółtka. Wyrabiamy rękoma na jednolitą , gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą ( ew. reklamówkę)
    wkładamy do zamrażalki na 30-40 min.
  • ciasteczka przed pieczeniem 2. Wyjmujemy ciasto , rozwijamy z foli. Bierzemy po małym kawałku , rozwałkowujemy w dłoniach dość cienki wałeczek , zwijamy w " ślimaczka".
    Wierzch każdego ciasteczka smarujemy dżemem. ( za pomocą pędzelka lub łyżeczki)
    Wkładamy do nagranego piekarnika do 180 st . pieczemy przez 25 min.

Porady

Do ciasteczek możemy użyć dowolnego , ulubionego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować