Kruche serca

5 (180 ocen)

  • 30 min

Walentynkowe serca, kruche i słodkie.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki jasnej orkiszowej (można wziąć pszenną)
    200 g cukru
    200 g miękkiego masła
    2 jajka
    1 cytryna, sok i skórka

    Lukier:
    1 białko
    ok. 80 g cukru pudru

    Dekoracja:
    dowolna posypka cukrowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj razem z mąką. Dodaj jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Zagnieć szybko. Uformuj kulę i zawiń folią spożywczą, włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • Kruche serca 2. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij foremką serca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj serca. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 10-12 minut.
  • 3. Białko ubij na sztywno, wsyp cukier puder i wmiskuj dokładnie. Lukier rozprowadzaj na ciastkach pędzelkiem silikonowym i dowolnie dekoruj posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować