Kruche orzeszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki dodatek do kawy na jesienne ponure dni

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    0,5 łyżeczki sody
    3 żółtka
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka octu
    Krem
    250 g śmietany kremówki 30%
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny

Kruche orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patelnia do wypieku orzechów 1. 1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i wkładamy je do nagrzanej specjalnej patelni do pieczenia orzechów.Pieczemy
    do uzyskania złotego koloru.Tak upieczone skorupki pozostawiamy do wystygnięcia a w między czasie przygotowujemy krem.
    2. W garnku podgrzewamy kremówkę i wkładamy do niej posiekaną w kostkę czekoladę podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia czekolady.Pozostawiamy do ostudzenia po czym mocno schładzamy w lodówce, Zimną śmietanę miksujemy na sztywną masę.Pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną uprzednio rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę chwilę miksujemy.
    3. Tak przygotowanym kremem napełniamy skorupki orzechów i zlepiamy je.

Porady

Dla ładniejszego i słodszego efektu można przygotowane orzechy do połowy zanurzyć w kąpieli z rozpuszczonej czekolady i oprószyć zmielonymi orzechami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy