Kruche orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i wkładamy je do nagrzanej specjalnej patelni do pieczenia orzechów.Pieczemy
do uzyskania złotego koloru.Tak upieczone skorupki pozostawiamy do wystygnięcia a w między czasie przygotowujemy krem.
2. W garnku podgrzewamy kremówkę i wkładamy do niej posiekaną w kostkę czekoladę podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia czekolady.Pozostawiamy do ostudzenia po czym mocno schładzamy w lodówce, Zimną śmietanę miksujemy na sztywną masę.Pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną uprzednio rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę chwilę miksujemy.
3. Tak przygotowanym kremem napełniamy skorupki orzechów i zlepiamy je.
Porady
Dla ładniejszego i słodszego efektu można przygotowane orzechy do połowy zanurzyć w kąpieli z rozpuszczonej czekolady i oprószyć zmielonymi orzechami .
Komentarze