Kruche faworki

4.5 (168 ocen)

  • 35 min

Idealne na Sylwestra i karnawałowe spotkania ze znajomymi. Nie może ich także zabraknąć w Tłusty Czwartek, bo są nieodzownym elementem ostatków.

  • 35 min

Składniki:

  • - 25 dag mąki,
    - 4-5 żółtek,
    - szczypta soli,
    - łyżka spirytusu lub octu,
    - 40-50 dag smalcu,
    - 10 dag cukru pudru,
    - ewentualnie 1-2 łyżki śmietany.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Kruche faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj żółtka, sól,
    spirytus (lub ocet) i jeżeli to konieczne 1-2 łyżki śmietany. Wyrób
    nożem gładkie, elastyczne, ale dosyć twarde ciasto (powinno przypominać
    ciasto na makaron). Ciasto należy wyrabiać rękami dosyć długo, by
    wtłoczyć dużo powietrza.
  • 2. Wyrobione ciasto podziel na 3-4 porcje, przykryj je ściereczką by się
    nie wysuszyły. Każdą porcję rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na
    cienkie placki. Za pomocą noża wycinaj pasy o szerokości ok. 3 cm i
    długości ok.12 cm, każdy pasek natnij wzdłuż przez środek (nie do
    końca) i przewijaj.
  • 3. W głębokim garnku rozgrzej smalec (przed smażeniem faworków sprawdź
    jego temperaturę - na rozgrzany tłuszcz wrzuć kawałek ciasta - jeżeli
    szybko odejdzie od dna i zarumieni się, tłuszcz ma odpowiednią
    temperaturę).
  • 4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj porcjami faworki, smaż na rumiano z obu
    stron i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Osączone z tłuszczu, jeszcze ciepłe faworki posyp przez sito cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować