Kruche faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj żółtka, sól,
spirytus (lub ocet) i jeżeli to konieczne 1-2 łyżki śmietany. Wyrób
nożem gładkie, elastyczne, ale dosyć twarde ciasto (powinno przypominać
ciasto na makaron). Ciasto należy wyrabiać rękami dosyć długo, by
wtłoczyć dużo powietrza.
2.Wyrobione ciasto podziel na 3-4 porcje, przykryj je ściereczką by się
nie wysuszyły. Każdą porcję rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na
cienkie placki. Za pomocą noża wycinaj pasy o szerokości ok. 3 cm i
długości ok.12 cm, każdy pasek natnij wzdłuż przez środek (nie do
końca) i przewijaj.
3.W głębokim garnku rozgrzej smalec (przed smażeniem faworków sprawdź
jego temperaturę - na rozgrzany tłuszcz wrzuć kawałek ciasta - jeżeli
szybko odejdzie od dna i zarumieni się, tłuszcz ma odpowiednią
temperaturę).
4.Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj porcjami faworki, smaż na rumiano z obu
stron i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Osączone z tłuszczu, jeszcze ciepłe faworki posyp przez sito cukrem
pudrem.
Komentarze