Kruche babeczki z pastą szynkową

4.46 (190 ocen)

Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku.

Składniki:

  • Kruche babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250g margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Pasta:
    250g wędzonej szynki
    2 ogórki konserwowe
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    2-3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Dodatki:
    1 słoik małych korniszonów
    kiełki (u mnie cebuli)
    6 pomidorków kokrajlowych
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Kruche babeczki z pastą szynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
  • 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
  • 3. Na każdą babeczkę wykładamy kolejno: czubatą łyżeczkę pasty, kiełki, korniszon, 2 plasterki pomidora, szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować