Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki, nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.
Ubić schłodzoną śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. W drugiej misce ubić serek - ma stać się bardziej puszysty. Obie masy połączyć krótko mikserem. Do każdej babeczki nakładać krem z serka i śmietanki, nałożyć truskawki.
Komentarze