Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami sezonowymi smakują i wyglądają bajecznie! Maślane, kruche ciasto i delikatny krem na bazie czekolady.. Mniam.. ciężko się im oprzeć!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦240 g mąki tortowej
    ◦165 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦6-7 łyżek lodowatej wody

    Składniki na nadzienie:
    ◦300 g białej czekolady
    ◦1 łyżeczka masła
    ◦150 ml śmietanki kremowej 30%
    ◦400 g owoców deserowych (jeżyn, borówek, malin)


Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.

    Przygotowanie kremu:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować