Kruche babeczki z kremem

4.49 (170 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na ciasto kruche, jest sprawdzone z tego ciasta można również upiec orzeszki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche :
    1 kostka margaryny
    12 dag. cukru pudru
    2 żółtka
    otarta skórka i sok z 1/2 cytryny (małej, wyparzonej)
    0,5 kg mąki pszennej
    szczypta soli
    krem:
    1L mleka
    4 budynie śmietankowe bez cukru
    2 kostki masła
    8 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    galaretka różowa
    barwnik spożywczy czerwony
    różowa posypka cukrowa
    polewa czekoladowa
    jedno opakowanie małych cukierków( lentilki )
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Kruche babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Na przesianą mąkę wyłożyć utarte żółtka z cukrem i margaryną. Zagnieść gdy masa zostanie wchłonięta przez mąkę dodać szczyptę soli skórkę i sok z cytryny. Ciastem grubości ok 5mm. wykleić foremki na babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gorące upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy. Nadziewamy kremami . Galaretkę różową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy . Z galaretki wykrawamy kosteczki 1cm na 1cm.
    Krem: z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do pierwszej części kremu dajemy troszkę barwnika czerwonego, by uzyskać różowy kolor. Połowę babeczek napełniamy szprycą różowym kremem na środek dajemy kosteczkę galaretki babeczki dekoracyjnie posypujemy cukrową posypką .
    Druga połowę babeczek napełniamy białym kremem, polewamy dekoracyjnie polewą czekoladową, posypujemy lentilkami. Studzimy .

Porady

Babeczki najsmaczniejsze są na drugi dzień .Babeczki można nadziewać różnymi kremami .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować