Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne do kawki i nie tyko.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto

    mąka 2 szkl z czubkiem
    żółtka 3 szt
    masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)
    cukier 1/2 szkl
    cukier waniliowy 1 op
    śmietana 1 łyżka kopiasta

    Nadzienie

    rodzynki namoczone 2-3 łyżki
    herbatniki 1 paczka
    czekolada dowolna ok1 tabliczka
    śmietana Śnieżka 1 op
    masa kajmakowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maki dodać pokrojone masło (można odrobinę więcej) i cukry, posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odłożyć do lodówki na 30-50min.

    Po wyjęciu rozwałkować niezbyt cienko (cienkie babeczki mogą się kruszyć) i wylepiać natłuszczone foremki do babeczek.

    Nakłuć widelcem i piec na złoto ok 15 min w 180 stopniach.Herbatniki rozkruszamy,czekoladę drobno kroimy i dodajemy rodzynki.Wszystko mieszamy i łączymy masą kajmakową. Nakładamy do babeczek.Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op( można użyć odrobinę mniej mleka) i zakrywamy nadzienie w babeczkach. Można polać polewą czekoladową. Babeczki schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa kajmakowa Rodzynki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować