Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty przepis na pyszny deser!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    - 300 g mąki krupczatki
    - 200 g masła
    - 100 g cukru
    - 2 żółtka

    Nadzienie:
    - 5 łyżek dżemu porzeczkowego
    - 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
    - 400 ml śmietany 36%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 śmietan-fixy
    - 1 kiwi
    - 5 dużych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wylepiamy nim foremki wcześniej posmarowane tłuszczem.
  • 3. Pieczemy około 15 minut w temp. 200ºC.
  • 4. Dżemy podgrzewamy w małych rondelkach. Połowę babeczek napełniamy dżemem porzeczkowym, a połowę brzoskwiniowym.
  • 5. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami, nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
  • 6. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy na śmietanie w dowolny sposób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kiwi Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować