Kruche czekoladowe serca z wiśniami lub słonym karmelem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Małe słodkości, które każdemu czekoladożercy poprawią humor na długie godziny... W wersji męskiej: gorzka czekoalda i słony karmel, dla Pań - czekolada mleczna i pyszna frużelina wiśniowa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - kakao: 2 łyżki
    - zimna woda: 3 łyżki
    KARMEL:
    - cukier: 75 gramów
    - masło: 10 gramów
    - woda: 1 łyżka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - śmietanka 30%: 75 mililitrów
    FRUżELINA WIśNIOWA:
    - wiśnie (waga po rozmrożeniu , wypestkowaniu, odsączeniu z soku): 110 gramów
    - sok z wiśni (sok z rozmrozonych wiśni, jeśli jest mniej, dopełniamy sokiem z kartonu): 100 mililitrów
    - mąka ziemniaczana: 0.5 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    POLEWA CZEKOLADOWA GORZKA:
    - czekolada gorzka 70% kakao: 100 gramów
    - śmietanka 30%: 50 mililitrów
    POLEWA CZEKOLADOWA MLECZNA:
    - czekolada mleczna: 150 gramów
    - śmietanka 30%: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Kruche czekoladowe serca z wiśniami lub słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota kuchennego uruchamiamy program i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyjmujemy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

    Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wylepiamy nim formy. Zrobiłam 4 serca (pojemność foremek - 300 ml) oraz 12 babeczek w standardowej wielkości foremkach siliconowych. Można zrobić jedną tartę o średnicy 24 cm. Napełnić po połowie frużeliną i karmelem, są na tyle gęste, że to jest możliwe lub też zdecydować się na jeden rodzaj nadzienia i podwoić ilość składników.

    Wylepione ciastem foremki wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Nie obciążałam ciasta grochem, nakłułam jedynie spody widelcem. To w zupełności wystarczyło.
  • 2. Frużelina wiśniowa:

    Wszystkie składniki umieszczamy w rondelu z grubym dnem, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Karmel:

    Masło z łyżką wody roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy śmietankę, uważając, aby nie poparzyć się pryskającym karmelem (karmel się zdecydowanie wzburzy :-)) i mieszamy aż masa się połączy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. U mnie po wystudzeniu okazało się, że karmel będzie za gęsty, więc postawiłam go z powrotem na pogniu, rogrzałam i dolałam więcej śmietanki. Podane w przepisie proporcje są takie, jak u mnie po dolewce...
  • 4. Polewa czekoladowa

    Śmietanki podgrzewamy w oddzielnych naczyniach, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, do jednej gorzką, do drugiej mleczną mieszamy do połączenia się składników i jak zacznie tężeć, zalewamy nią serca i babeczki.
  • 5. Upieczone czekoladowe foremki napełniamy karmelem i zalewamy czekoladą, możemy kombinować w zależności od preferencji smakowych. Przechowujemy w lodówce i wyjmujemy kilka minut przez podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować