Kruche ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy rękoma gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na pół – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłozona papierem do pieczenia, gdzieniegdzie nakłuwamy spód widelcem , Drugą połowe ciasta chowamy w chłodne miejsce.
Ciasto pieczemy przez kwadrans w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.
2.W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i kisiel w proszku.
Śliwki myjemy, kroimy na połowe , wyjmujemy pestki.
Na podpieczonym kruchym cieście układamy śliwki a nastepnie na nie wylewamy pianke bezowa.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta.
Calośc pieczemy przez 35 minut. w temp.180 stopni.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,
Komentarze