Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

proste ale bardzo smaczne - ciasto kruche ze sliwkami oslodzone delikatna pianką-polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    2 niepełne szklanki maki pszennej
    200 g margaryny
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    kisiel o smaku cytrynowym ewentualnie inny

    oraz pół kg. śliwek
    dodatkowo
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Bezy Beza

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka miksujemy z margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.
    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy rękoma gładkie ciasto.
    Ciasto dzielimy na pół – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłozona papierem do pieczenia, gdzieniegdzie nakłuwamy spód widelcem , Drugą połowe ciasta chowamy w chłodne miejsce.

    Ciasto pieczemy przez kwadrans w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

    2.W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i kisiel w proszku.
    Śliwki myjemy, kroimy na połowe , wyjmujemy pestki.
    Na podpieczonym kruchym cieście układamy śliwki a nastepnie na nie wylewamy pianke bezowa.

    Na wierzch ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta.

    Calośc pieczemy przez 35 minut. w temp.180 stopni.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,

    Smacznego!

Porady

20 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować