Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Kiedy przychodzi sezon na śliwki, ciasto to gości na naszym stole bardzo często.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka masła
    15 - 17 dkg cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1 kg śliwek

    na kruszonkę: po 8 łyżek masła i cukru i 10 łyżek mąki

    Waniliowa pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/3 szklanki oleju

    Ponadto:
    mały słoik kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki.
    Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
  • 3. Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x40) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
    powoli wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 5. Spód ciasta posmarować dżemem lub powidłami, wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i układać śliwki. Na wierzch zetrzeć kruszonkę
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można użyć dżemu wiśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować