Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto z mąki krupczatki, cynamonu, masła, cukru, żółtek.
Dodawać po łyżce wody, aby ciasto swobodnie się zagniotło, ale nie było za mokre.
Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
W tym czasie wypestkować śliwki i każdą podzielić na pół.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 ciasta wyłożyć na dno dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto ułożyć śliwki.
Teraz ubić bezę - białka ubijać na wysokich obrotach miksera ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżeczce cukru, a na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Gotową pianę bezową rozłożyć na śliwkach.
Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć palcami na pianę.
Piec w temp. 180 st.C. przez 40-50 minut.
Komentarze