Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Delikatne i soczyste ciasto ze śliwkami i bezą

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki krupczatki
    łyżeczka cynamonu
    250 g masła
    pół szklanki cukru
    2 żółtka
    2-4 łyżki zimnej wody

    2 białka
    szczypta soli
    4 łyżeczki cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,5 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche 1. Zagnieść kruche ciasto z mąki krupczatki, cynamonu, masła, cukru, żółtek.
    Dodawać po łyżce wody, aby ciasto swobodnie się zagniotło, ale nie było za mokre.
    Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
    W tym czasie wypestkować śliwki i każdą podzielić na pół.
    Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 ciasta wyłożyć na dno dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto ułożyć śliwki.
    Teraz ubić bezę - białka ubijać na wysokich obrotach miksera ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżeczce cukru, a na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
    Gotową pianę bezową rozłożyć na śliwkach.
    Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć palcami na pianę.
    Piec w temp. 180 st.C. przez 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować