Kruche ciasto ze śliwkami

4 (1 ocen)

Idealne ciasto do popołudniowej herbatki. Klasyczne, bez nowoczesnych dodatków. W prostocie siła :)

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
    3 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru zwykłego + 1 szkl. cukru pudru
    4 jajka (białka i żółtka osobno)
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    oraz:
    około 700 g śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka i 1 szkl. cukru pudru odłożyć na później.
    Składniki ciasta zagnieść w kulę, podzielić na dwie równe części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Jedną część można włożyć do zamrażarki.
    W tym czasie śliwki pokroić na połówki. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jedną część schłodzonego ciasta (tą, która nie była w zamrażarce) rozwałkować na placek wielkości spodu blachy. Na to położyć połówki śliwek - jedna przy drugiej skórką do dołu.
    Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować ją na śliwkach. Na pianę zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.
    Piec około 45 minut w temp. 175°C.
    Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

To ciasto można zrobić również z mrożonymi śliwkami, jeśli do sezonu śliwkowego jeszcze daleko ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować