Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok. 2 godz.
2.Piana wiśniowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać.
3.Przygotowanie do pieczenia:
Na dno blaszki (25/35 cm.) wyłożyć jedną część ciasta - posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek - rozprowadzić pianę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce. Piec przez ok. 1 godz. w temp. 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Porady
Śliwki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami (np. jabłka, maliny, wiśnie). Kolor i smak kisielu dobrać do rodzaju wykorzystanych owoców.
Komentarze