Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

4.5 (196 ocen)

To nasze ulubione kruche ciasto z owocami, które gości u nas najczęściej z truskawkami. Można jednak użyć dowolnych owoców, także mrożonych, należy je jednak uprzednio rozmrozić.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    szklanka mąki żytniej,
    250g masła lub margaryny,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru.

    Pianka:
    5 białek,
    1/2-3/4 szklanki cukru,
    łyżka cukru waniliowego,
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
    1/2 szklanki oleju rzepakowego,
    500g truskawek (mogą być mrożone).
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.

    Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.
  • 2. Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.

    Piec około 35-40 minut w temp. 190st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować