Kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno formy (24x34cm), wysmarowanej masłem. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
3.W czasie gdy ciasto się pieczemy, zabierzmy sie za kruszonkę, czyli do miski wsypać mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników powstaną drobne okruszki ciasta
4.Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną
5. Na podpieczony spód wyłożyć truskawki, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor
Komentarze