Kruche ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon truskawkowy trwa, wykorzystajmy to !! Polecam szybkie i pyszne ciasto, naprawdę pyszne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g masła zimnego!!!!
    50 g cukru
    1 jajko

    Kruszonka

    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    50 g cukru
    125 g masła zimnego


    800 g truskawek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno formy (24x34cm), wysmarowanej masłem. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
  • 3. W czasie gdy ciasto się pieczemy, zabierzmy sie za kruszonkę, czyli do miski wsypać mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników powstaną drobne okruszki ciasta
  • 4. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną
  • 5. Na podpieczony spód wyłożyć truskawki, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor

Porady

Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować