Kruche ciasto z rabarbarem i rosą

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykłe ciasto, dzięki połączeniu delikatnej, słodkiej pianki z rosą z kwaśnym rabarbarem i kruchym ciastem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    200g masła
    2-3 łyżki gęstej śmietany

    Beza:
    5 białek
    100g cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    500g rabarbaru
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kruche ciasto z rabarbarem i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
    Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
    Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
    Włożyć do lodówki na min.30min.
  • 2. Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
    Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
    Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
    Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
  • 3. W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
    Wymieszać go z cukrem.
  • przygotowanie 4. Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
    Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Rabarbarowe z rosą. 5. Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.
    Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
  • rosa 6. Po pewnym czasie jak ciasto będzie stygło pojawi się rosa.

Porady

Jeżeli ciasto podpieczesz dłużej wyjdzie beza nie pianka z rosą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować