Kruche ciasto z rabarbarem i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
2.Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
3.W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
4.Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
5.Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
6.Po pewnym czasie jak ciasto będzie stygło pojawi się rosa.
Porady
Jeżeli ciasto podpieczesz dłużej wyjdzie beza nie pianka z rosą.
Komentarze