Kruche ciasto z masa jabłkowo- makową-placek.

4.5 (162 ocen)

SMACZNY PLACEK.Masa z maku na kruchym spodzie o zapachu imbiru i rumu. Słodkość całości przełamuje delikatnie kwaskowy smak warstwy jabłek. Idealne ciasto na Boże Narodzenie i nie tylko!tO CIASTO OD DAWNA GOSCIŁO W MOIM RODZINNYM DOMU I ZAWSZE ZAJADAŁAM SIE NIM DO WOLI.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - 3 łyżeczki imbiru
    - 3 łyżki rumu
    - 3/4 kostki miękkiego masła
    - 3 żółtka


    Masa jabłkowa:
    - 5 dużych jabłek
    - cukier do smaku

    Masa makowa:
    - 2 szklanki maku
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kostka margaryny
    - 3 jajka
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - szklanka rodzynek

    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z masa jabłkowo- makową-placek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Z wyzej podanych składników zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki na ok. 2 godziny. Jabłka obieram i smażę tak jak na szarlotkę. Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok. na 2 godziny, aby napęczniał. Następnie mielę go 2 razy. Dodaję do niego mąkę i jajka. Cukier gotuję z margaryną. Dodaję do tego mak i gotuję do zgęstnienia.
    Okrągłą blaszkę o wymiarach 26 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Wylepiam ciastem Masę jabłkową wykładam na ciasto jako pierwszą. Następnie wylewam masę makową. Piekę w 160 stopniach 60 MINUT
    gDY Przestygnie , posypuję cukrem pudrem.


Porady

Gdy ciasto nie chce sie zagniesc dodaj odrobine wody-około 3-4 łyzki. czas z namaczaniem , lezeniem w lodówce i pieczeniem to około 3 godz!! ilosc porcji:około 12 cena za porcje około 1, 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować