Kruche ciasto z malinami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.
2.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać oba budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać.
Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można wykorzystać inne owoce: porzeczki, śliwki, wiśnie
Komentarze