Kruche ciasto z malinami i pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 1/3 szklanki maki
    2/3 szklanki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    200g masła
    1 łyżka śmietany 18%
    3 żółtka

    pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego)
    1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru)
    1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru)
    2-3 szklanki malin
    opcjonalnie cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto z malinami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki.
    Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
    1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać oba budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać.
    Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
    Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można wykorzystać inne owoce: porzeczki, śliwki, wiśnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować