Kruche ciasto z owocami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąki przesiej z proszkiem, posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka oraz cukier, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podziel na trzy części, do jednej dodaj kakao. Chłodż godzinę w lodówce.
2.Pianka: białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wsyp kisiel, delikatnie wymieszaj.
3.Owoce umyj, truskawki pozbaw szypułek i pokrój w plastry, Winogrona wypestkuj i podziel na pół.
4.Na spodzie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy (25x40) połóż warstwę jasnego ciasta a następnie owoce.
5.Nakryj ciastem z dodatkiem kakao. Rozłóż ubitą pianę z kisielem.
6.Na wierzchu rozłóż ostatnią, białą część ciasta ścierając na tarce. Piecz 50 minut w temp.180st. Ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Porady
zamiast truskawek i winogron można użyć innych owoców
Komentarze