Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

4.44 (195 ocen)

  • 60 min

Taki "pleśniak" z orzechami. Rewelacyjne połączenie smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g margaryny
    4 żółtka
    ok. 250g mąki ( 1 1/2 szklanki )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki kakao ( jeśli kakao jest ciemne wystarczy 1 łyżeczka )
    1 cukier wanilinowy ( pominęłam )

    4 białka
    1 niecała szklanka cukru
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    powidła śliwkowe ( 4-5 łyżek )
Wystaw ocenę:

4.44 (195 ocen)

Kruche ciasto z orzechami wg siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,cukier wanilinowy, margarynę - posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Ciemną część i jedną jasną włożyć na 30 - 45 minut do zamrażarki, a trzecią do lodówki.
    Formę 24 x 35cm posmarować tłuszczem.Wyjąć jasną część z lodówki i rozwałkować w formie do pieczenia (najlepiej szklanką bez ucha lub małym wałeczkiem ). Posmarować ją powidłami śliwkowymi.
    Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
    Na starte ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć ostatnie jasne ciasto.
    Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie opada.
    Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (189 ocen)

Migdałowiec

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować