Kruche ciasto z orzechami wg siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,cukier wanilinowy, margarynę - posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Ciemną część i jedną jasną włożyć na 30 - 45 minut do zamrażarki, a trzecią do lodówki.
Formę 24 x 35cm posmarować tłuszczem.Wyjąć jasną część z lodówki i rozwałkować w formie do pieczenia (najlepiej szklanką bez ucha lub małym wałeczkiem ). Posmarować ją powidłami śliwkowymi.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Na starte ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć ostatnie jasne ciasto.
Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie opada.
Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Komentarze