Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową

4.46 (206 ocen)

Pyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;)

Składniki:


  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
    Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    125 gr masła
    2 jajka
    1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 %
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania po wierzchu
    Nadzienie:
    4-5 jabłek dość sporych
    3-4 łyżki wody
    1 galaretka gruszkowa
Wystaw ocenę:

4.46 (206 ocen)

Kruche ciasto z jabłkami i galaretką gruszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
    2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia.
    3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając w kilku miejscach aby podczas pieczenia powietrze mogło swobodnie wydostać się.
    Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min
    Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Galaretka Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować