Kruche ciasto z jabłkami

4.5 (195 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo cukrem wymieszanym z cynamonem.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 250 gramów
    - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - twarde jabłka: 2 sztuki
    - budyń wiśniowy: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj, połącz z mąką, cukrem i jajkiem, zagnieć ciasto.
    Jeśli klei się do rąk, dodaj nieco więcej mąki, do zbyt twardego
    –odrobinę zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą,
    włóż do lodówki na pół godziny. Weź 2/3 ciasta i wylep nim natłuszczoną formę, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie i zalej budyniem. Pozostałe
    kruche ciasto zetrzyj na tarce, posyp nim wierzch ciasta, piecz przez
    ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować