Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

szybkie, proste i mega smaczne ciasto z lekką pianka i brzoskwiniami z puszki

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

    2,5 szklanki maki tortowej
    250 g masła lub margaryny, zimnej
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

    7 białek
    1 1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju

    DODATKOWO:

    500 g brzoskwiń z puszki lub dowolnych owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem siekamy np. nożem, widelcem, siekaczką do ciasta kruchego lub wkładamy do malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli jest za suche należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Następnie bardzo szybko dłońmi wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Ciasto powinno być mocno zamrożone. Formę o wym. około 23 x 30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do formy. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.

    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Na średnich obrotach miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy powoli olej. Wykładamy na ostudzone ciasto. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i układamy na piance. Pozostałą część zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min, aż wierzch będzie zarumieniony. Źródło przepisu: www.ilovebake.pl

Porady

http://ilovebake.pl/2015/04/10/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i-brzoskwiniami-przepis/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Brzoskwinie Budyń Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować