Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Zimne masło/margarynę pokroić w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Ciasto szybko zagnieść w kulę, powinno być gładkie. Podzielić je na dwie części, z czego z większej wylepić spód. Ciasto zapiec 20 minut 180’C. Wystudzić. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier z cukrem waniliowym. Następnie do sztywnej piany dodać budyń, wymieszać. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając pianę mikserem na najwyższych obrotach. Pianę wyłożyć na spód ciasta kruchego, wyrównać. Owoce pokroić w kostkę, ułożyć na piankę. Pozostałą ilość ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec 30-40 minut 180, wcześniej nagrzać piekarnik.
Porady
blaszka 25x25
To Ciasto można robić z każdymi owocami. Ja robiłam z truskawkami, borówkami i śliwkami. Wszystkie są pyszne :)
Komentarze