Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

4.5 (193 ocen)

Do tego ciasta można wykorzystać każde owoce sezonowe

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 6 żółtek
    • 4 łyżki cukru ( można dać mniej)
    • 400 g mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny ( ja użyłam margarynę palma z murzynkiem)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka budyniowa
    • 6 białek
    • 6 łyżek cukru kryształu
    • 2 małe budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek)
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • 120 ml oleju

    Dodatkowo
    • Ok. 300-400g owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Zimne masło/margarynę pokroić w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Ciasto szybko zagnieść w kulę, powinno być gładkie. Podzielić je na dwie części, z czego z większej wylepić spód. Ciasto zapiec 20 minut 180’C. Wystudzić. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce.

  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier z cukrem waniliowym. Następnie do sztywnej piany dodać budyń, wymieszać. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając pianę mikserem na najwyższych obrotach. Pianę wyłożyć na spód ciasta kruchego, wyrównać. Owoce pokroić w kostkę, ułożyć na piankę. Pozostałą ilość ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec 30-40 minut 180, wcześniej nagrzać piekarnik.

Porady

blaszka 25x25 To Ciasto można robić z każdymi owocami. Ja robiłam z truskawkami, borówkami i śliwkami. Wszystkie są pyszne :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować