Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Do ciasta najlepiej pasują kwaskowate owoce jak maliny ,czy wiśnie, gdyż doskonale komponują się ze słodką pianką i kruszonką .
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielmy na dwie części ( 40 i 60% ) . Większą częśc wykładamy na blachę( 20x33 )wyłożoną papierem do pieczenia i w temperaturze 190 C , podpiekamy na złoty kolor przez ok. 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Mniejszą częśc ciasta w tym czasie dajemy do zamrażarki.
2.Kiedy ciasto mamy już wystudzone zaczynamy przygotowanie pianki .
PIANKA:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru ( ja dałam niepełną )
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 2x40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g malin ( w mojej wersji były wiśnie i borówki) mogą też byc mrożone, jednak nie rozmrażamy ich przed pieczeniem .
3.Po ubiciu białek na sztywno dodajemy cukier, cukier waniliowy, budynie i małymi strumieniami olej ( cały czas miksując)
Na zimny spód wykładamy zrobiona pianę , układamy owoce ( otworkami do góry) i dajemy starte ciasto ( które było wcześniej w zamrażarce)
Pieczemy ok. 30-40 minut w 190 C.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze