Kruche ciasto z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 10-15 minut, wyjąć, schłodzić do temperatury pokojowej.
2 szklanki mleka zagotować, w 0,5 szklanki rozpuścić budynie, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, schłodzić. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodać masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, na górze poukładać maliny. Wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta, zetrzeć na maliny na tarce o grubych oczkach. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia kruszonki.
Porady
Ciasto najlepiej się kroi kiedy jest już całkowicie ostygnięte.
Komentarze