Kruche ciasto z budyniem

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

680 Nieskomplikowane ciasto, jest proste, dość szybkie w wykonaniu (nie licząc czasu chłodzenia), a przy tym bardzo pyszne. To świetny sposób na niedzielny deser. Do przygotowania ciasta wykorzystałam budyń czekoladowy - bo taki lubimy najbardziej. Można użyć dowolnego smaku.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    150g margaryny
    50g cukru pudru
    250g mąki
    1 jajko

    Masa budyniowa
    1 litr mleka
    250g margaryny
    4 żółtka
    2 opakowanie budyniu z cukrem
    2 łyżki mąki
    1/2 - 3/4 szklanki cukru

    Oraz
    Czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy margarynę, cukier, mąkę i wbijamy 1 jajko. Szybko wyrabiamy ciasto na jednolita masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Każdy spód pieczemy pojedynczo w piekarniku w temp. 180°C przez około 10 minut. Jeden spód zostawiamy w blasze.
  • 2. Z jednego litra mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z margaryną i cukrem wanilinowym i cukrem. Do odlanego mleka dodajemy 4 żółtka, mąkę oraz budynie i mieszamy na jednolita masę. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną masę i intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Chwilę gotujemy.
  • 3. Gorącą masę wlewamy na spód w blasze i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą. Pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować