KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM I BEZĄ

4.5 (183 ocen)

Proste ciasto z sezonowymi owocami, polecam:)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    10 dag cukru pudru
    20 dag masła (kostka)
    4 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ok. 80 dag agrestu (czerwony lub biały)

    Beza:
    4 białka
    1 szklankma cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyka bułki tartej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z agrestem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem na stolnice, dodać cukry, pokroić na drobniejsze części (można też zetrzec na tarku ogrubych oczkach), wysiekać wszystko nożem, dodać żółtka, jajko i śmietanę, nadal siekać aż ciasto zacznie sie łączyć. Zagnieść szybko ciasto, podzielic na dwie części, zawinąc w folię spożywczą wlożyc do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Jedną częśc ciasta rozwałkować na stolnicy, przenieść na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą.Wyłożyć na całości agrest.
  • 3. Beza: Pianę ubić z białek dodawać po łyżce cukru, ubijać az piana będzie twarda. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na agrest.
  • 4. Drugą cżęść ciasta zetrzec na tarku o grubych oczkach na pianę.
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50 minut, na złoty kolor.Posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować