Kruche ciasto z agrestem

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ciasto z tego przepisu wychodzi kruche dzięki mące krupczatce z delikatną kwaskową nutą. Po prostu pyszne :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (forma 24x28 cm):

    Na ciasto:
    260g mąki krupczatki
    100g margaryny
    2 łyżki cukru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na pianę:
    3 białka
    1 saszetka budyniu waniliowego
    100g cukru pudru

    Dodatkowo:
    500g agrestu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciastp. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz.Blachę to pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest.Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tartce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
    Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min.

Porady

Gdyby ciasto za bardzo się spiekło na wierzchu np. po 20 minutach można je przykryć folią aluminiową (stroną bardziej błyszczącą do góry) i tak piec do momentu gdy uznamy że jest gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować