Ciasto pamiętam z dzieciństwa, które u mojej kochanej babci często bywało. Można przygotować je z różnymi owocami. Ja użyłam świeżych malin i truskawek. Ciasto jest słodkie, ale owoce przełamują słodycz swoją kwaskowatością.
Kruche ciasto waniliowe z pianką malinową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, aromat i posiekane masło.
Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.
Jedną część wyciągnąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 min.
2.Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać strużką olej i budynie dalej miksując.
Na upieczony i ostygnięty spód ciasta wyłożyć masę piankową. Na piankę umyte i osuszone owoce (truskawki pokroić na mniejsze części). Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na 40-45 min./ 170 stopni.
Ostygnięty placek oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze