Kruche ciasto w trzech odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać masło i rozdrobnić nożem, dodać wodę i szybko zagnieść na jednolitą masę. Formę do tarty wykleić ciastem. Szczelnie zabezpieczyć i schłodzić w lodówce 30 minut.
Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć bilon, by papier przylegał do ciasta. Piec 10 minut w nagrzanym do 210 stopni. Po tym czasie zdjąć monety z papierem i piec kolejne 10 minut.
W tym czasie przygotować budyń.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z połową mleka i żółtkami, tak by nie było grudek.
Pozostałe mleko i śmietanę zagotować, następnie wlać mleko z mąkami i mieszać porządnie, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń zakryć na 5 minut folią aluminiową.
Jabłko pokroić wg uznania, wymieszać z cynamonem i cytryną.
Gruszkę pokroić w kostkę, wymieszać z żurawiną i orzechami.
Ciepły budyń wylać na tartę, na 1/3 wypieku wyłożyć jabłka, na kolejną gruszkę z dodatkami, a na ostatnią jagodami.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzić.
Smacznego!
Komentarze