Kruche ciasto jabłkowo orzechowe

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Kruche blaty ciasta przełożone, prażonymi jabłuszkami i kremem orzechowym...Czego chcieć więcej?!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach:25x40cm

    Ciasto:
    60 dag mąki
    250g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    1,5 łyżki kakao
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    2 galaretki o dowolnym smaku
    Cukier

    Krem orzechowy:
    0,5 l mleka
    3/4 szkl mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki cukru
    250g margaryny
    200g orzechów włoskich zmielonych
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto jabłkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zarobić ciasto z podanych składników. Podzielić na 3 części, jedną ponownie zagnieść z kakao. Każdą upiec osobno na złoty kolor.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do rondelka jeśli jabłka mają mało soku to podlać niewielką ilością wody i uprażyć. Pod koniec wsypać suche galaretki mieszać do ich rozpuszczenia. Gorącą masę wylać na placek i przykryć ostatnim blatem ciasta.
  • 3. Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (3/4szkl). Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną i przestudzonymi orzechami.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto jasne – masa jabłkowa – ciasto jasne – masa orzechowa – ciasto ciemne - polewa lub lukier
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować