Kruche ciasto jabłkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Zarobić ciasto z podanych składników. Podzielić na 3 części, jedną ponownie zagnieść z kakao. Każdą upiec osobno na złoty kolor.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do rondelka jeśli jabłka mają mało soku to podlać niewielką ilością wody i uprażyć. Pod koniec wsypać suche galaretki mieszać do ich rozpuszczenia. Gorącą masę wylać na placek i przykryć ostatnim blatem ciasta.
3.Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (3/4szkl). Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną i przestudzonymi orzechami.
4.Przełożenie:
Ciasto jasne – masa jabłkowa – ciasto jasne – masa orzechowa – ciasto ciemne - polewa lub lukier
Komentarze