Kruche ciasto cynamonowe z brzoskwiniami

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Zaskakujące ciasto cynamonowe z pysznym kremem budyniowym.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g maki pszennej
    250 g masła
    170 g cukru
    1 jajko
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    10 żółtek
    2/3 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    duża puszka brzoskwiń
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto cynamonowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zagnieść z nich kruche ciasto. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa budyniowa:
    3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć w mikserze z resztą cukru. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić. Budyń najlepiej ugotować 2 godziny wcześniej.
  • 3. Jedną częścią ciasta wylepić prostokątną blaszkę do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Drugą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować