Kruche ciastka zawijane z dżemem

4.48 (149 ocen)

Pyszne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasteczka. U nas robi je mój starszy synek, przy mojej małej pomocy :)

Składniki:

  • 200g masła lub margaryny,
    500g mąki pszennej,
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki,
    2 żółtka + 2 białka,
    2 łyżki śmietany 12%,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z czarnej porzeczki).
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kruche ciastka zawijane z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-181n02c 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm.
  • image-1ww8gqr 2. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego boku zrolować.
  • image-0ruh9cj 3. Pociąć na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować lekko ubitym, ale lejącym białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec około 15 minut w temp. 170st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować