Kruche ciastka z dżemem

5 (147 ocen)

  • 20 min

Pyszne, kruche i bardzo maślane ciasteczka do herbaty lub kawy

  • 20 min

Składniki:

  • Kruche ciastka z dżemem
    20-25 sztuk

    200 g miękkiego masła
    300 g maki tortowej
    60 g cukru pudru
    2 jajka (żółtko i białko osobno)
    kilka łyżek mielonych migdałów
    około pół słoiczka ulubionego dżemu
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Przetwory Dżemy

Kruche ciastka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć do białości, dodać mąkę, cukier i żółtka i zagnieść ciasto tak, aby utworzyło kulę. Można to zrobić ręcznie lub mikserem.
    Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto dość grubo (5 - mm) i wykrawać szklanką koła. W środku każdego koła zrobić wgłębienie (prawie na wylot, lecz nie przerywając ciasta) za pomocą np. korka od wina.
    Białko, które pozostało z ciasta lekko ubić i pędzelkiem posmarować ciastka. Posypać je mielonymi migdałami na całej powierzchni, a na środek we wgłębienie włożyć po pół łyżeczki dżemu.
    Piec w temp.170°C przez około 15 minut. Ciastka powinny się tylko trochę przyrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować