Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasteczka są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponują się z ulubionym dżemem, dzięki czemu są słodsze i cudownie kuszące. Przepis jest recepturą św. Hildegardy z Bingen, znanej mniszki, która była zwolenniczką orkiszu oraz zdrowej diety.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • (około 48 pojedynczych, 24 już złożonych sztuk o średnicy 6 cm)
    200g masła/margaryny
    200g mąki orkiszowej
    100g cukru trzcinowego (może być zwykły)
    70g płatków owsianych
    2 żółtka
    skórka z 1 cytryny
    Dodatkowo:
    dżem do przełożenia (u mnie truskawkowy)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. hildegardy z bingen (orkiszowo-owsiane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yjryfl 1. Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy.
  • image-1u76mg2 2. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników.
    Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny.
  • image-223ff56 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty.
    Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-0hqxdog 4. Piec 15-20 minut w 180 stopniach (*).
    (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
  • image-0nb6brh 5. Następnie połowę ostudzonych ciastek posmarować dżemem i przykryć pozostałymi łakociami.
    Złożone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Porady

(*) Wg oryginalnego przepisu ciastka należy piec 7 minut w 160 stopniach. Moim zdaniem to zdecydowanie za krótko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować