Kruche ciasteczka marchewkowe

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem marchewki.Ciasteczka ładnie pachną cynamonem,goździkami i gałką muszkatołową.Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duża marchewka
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    pół łyżeczki mielonych goździków
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Kruche ciasteczka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie odrywamy kawałki,formujemy kulki,następnie każdą kulkę spłaszczamy,widelcem robimy wzorek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wychodzi około 15 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować