Kruche ciasteczka babuni

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie ciasteczka kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa. Podobne przygotowywała moja babcia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej
    - 6 żółtek
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 300 g masła
    - 5 łyżek kakao
    - łyżeczka sody oczyszczonej

    - słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Kruche ciasteczka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, kakao, masło oraz sodę mieszamy ugniatając dokładnie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, ciasto owijamy folią i wstawiamy na około półtorej godziny do lodówki.
  • 2. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego (np. szklanką) kółka. W połowie ciasteczek za pomocą foremki wycinamy dowolny kształt (n. serduszka).
  • 3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Na pełne ciastka nakładamy powidła śliwkowe i przykrywamy ciastkiem "z dziurką".
  • 5. Dekorujemy przesianym cukrem pudrem.

Porady

Ciastka na wierzchu można też polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Kakao Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować