Kruche ciasteczka z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Leniwe sobotnie popołudnie zamieniło się kreatywne kulinarne tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła zostać i powalczyć wałkiem, dla mnie do zrobienia pozostał kajmak, który kusi mnie na pokuszenie czekoladowym smakiem

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    60 dag mąki pszennej
    40 dag masła
    20 dag cukru pudru
    2 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej

    Składniki na kajmak:

    12 dag cukru kryształu
    250 ml śmietany 30-36 %
    10 dag czekolady
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kajmak

Kruche ciasteczka z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- wykonanie:
    1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut.

    Kajmak wykonanie:
    1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.

    2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.

    3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasteczka i boki obsypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować