Krucha tarta z melonem

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kruche ciasto z soczystym melonem na pewno zachwyci każdego wielbiciela słodyczy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki mąki
    -1 kostka (200 g) masła
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 jaja

    Nadzienie:
    -1/2 melona miodowego

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy
    -1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Krucha tarta z melonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajka, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.
  • przed upieczeniem 3. Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
  • melon 4. Melona kroimy w kostkę.
  • kratka 5. Na zapieczoną tartę układamy kawałki melona. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy. Kroimy paski i układamy je w kratkę na cieście, zlepiając na brzegach.Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut w 180 aż kratka będzie rumiana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować