Idealne kruche ciasto o cudownie kuszącym wnętrzu z karmelizowanych w miodzie jabłek. Dodatkowo wzbogaca je chrupiąca maślana kruszonka i nuta cynamonu. Czego chcieć więcej?
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
3.W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy miodem i smażymy od czasu do czasu mieszając aż się skarmelizują.
4.Przygotowujemy także kruszonkę: wszystkie jej składniki (z wyjątkiem płatków czekoladowych) wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Kruszonkę formujemy rozgniatając ją w palcach.
5.Spód zapieczonego ciasta lekko posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy skarmelizowane jabłka. Na wierzchu układamy kruszonkę. Pieczemy przez kolejne 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypujemy płatkami czekoladowymi.
Komentarze