Krucha tarta z jeżynami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna i bardzo krucha tarta z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    pół łyżeczki mielonego kardamonu
    10 dag masła lub margaryny
    na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 szklanka jeżyn
    pół szklanki borówek leśnych
    2 łyżki wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 -3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha tarta z jeżynami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.
  • 4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.
  • 5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jeżyny Kardamon Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować