Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej,ponieważ do ciasta dodałam cynamon,a do jabłek rodzynki.Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach.Uwielbiam zapach cynamonu,więc do ciasta dodaję go bardzo,bardzo dużo.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    15 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    około 1 kg jabłek
    garść rodzynek
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    cynamon według uznania
    pół białka
    kilka łyżek cukru
    bułka tarta do posypania formy
    masło do posmarowania formy
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ciasto dzielimy na dwie części,jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
  • 4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka,posypujemy rodzynkami,cynamonem i cukrem waniliowym.
  • 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka,lekko dociskamy do brzegów.Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto,posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
  • 6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować